Videnskaben bag mundbind

Videnskaben bag hvordan ansigtsmasker forhindrer COVID-19

Videnskaben bag hvordan ansigtsmasker forhindrer COVID-19

Efterhånden som verden har åbnet mere og mere op, kræver mange lande, inklusive Danmark, folk til at bære ansigtsmasker for at reducere spredningen af COVID-19.

World Health Organization (WHO) anbefaler nu ansigtsmasker, tidligere i pandemien anbefalede WHO det modsatte. WHO’s administrerende direktør, Dr. Mike Ryan, sagde: ”Der er ingen specifikke beviser, der antyder, at anvendelse af masker har nogen potentiel fordel.” [1]

Det der overbeviste WHO til at ændre deres retningslinje til fordel for masker, var stigende sygdomsudbredelse, og en bedre forståelse af at både præ-symptomatisk og asymptomatisk transmission er mulig. Flere undersøgelser har vist at viral load toppede dagene før symptomerne begyndte. Derudover har de også vist at alene ved at tale er nok til at udvise virusbærende dråber.

Der er adskillige beviser der understøtter effektiviteten af masker[2]. Masker kan hjælpe med at forhindre spredningen af COVID-19, og jo flere der bærer maske, desto bedre kan vi optimere reduktionen i sygelighed og dødelighed af COVID-19.

En del af undersøgelser stammer fra laboratorieundersøgelser af åndedrætsdråber og forskellige maskers evne til at blokere disse dråber.

Et studie ved hjælp af højhastighedsvideo viste, at når man sagde en simple sætning, udviste det hundredvis af dråber (fra 20-500µM), men at næsten alle disse dråber blev blokeret, når munden var dækket af en fugtig mundbind[3]. Et andet studie har vist, at folk der har influenza eller forkølelse og iført en kirurgisk maske, markant reducerede mængden af disse dråber og aerosoler, med en tendens mod reduceret detektion af Coronavirus RNA i åndedrætsdråber[4].

Derudover, er der reporter der viser at med ansigtsmasker var chancen for infektion eller transmission 3% med en maske sammenlignet med 17% uden maske, en reduktion på mere end 80%.

Et andet studie har undersøgt dødsfaldet på Coronavirus i 198 lande og fandt at personer med kulturelle normer eller politik, der favoriserede masker, havde lavere dødsrater[5]

En nylig undersøgelse har sammenlignede COVID-19 vækstraten før og efter maskekravet i mere end 15 stater i USA. De fandt at maske påbuddet førte til en afmatning i den daglig COVID-19 vækstrate, hvilke blev mere tydeligt med tiden. De første 5 dage efter påbuddet, blev den daglige vækstrate bremset med 0,9 % sammenlignet med de fem dage før påbuddet. Efter tre uger var den daglige vækstrate nedsat med 2 %.[6]

Hovedpunkterne er at enhver maske, der dækker næsen og munden, vil være til gavn.

En anden smittevej og faktor at huske er at du stadig kan blive smittet med virussen gennem membranerne i dine øjne. Reporter viser at med øjenbeskyttelse var chancen for infektion eller transmission 6% og 16% uden øjenbeskyttelse.


[1] https://twitter.com/WHO/status/1244637360706342917

[2] http://files.fast.ai/papers/masks_lit_review.pdf

[3] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2007800

[4] https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2#Sec3

[5] https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.22.20109231v5

[6] https://www.healthaffairs.org/doi/10.1377/hlthaff.2020.00818

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *